PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani

PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
Publicat: 04/06/2020, 00:23
Actualizat: 09/06/2020, 11:21

Părintele Calistrat a vorbit la emisiunea Sinteza Zilei, Antena 3, despre modificarea legii care prevedea obligativitatea organizării în școli a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, astfel încât aceste ore se vor ține doar cu acordul părinților. Legea va merge la președinte pentru promulgare. Printre invitații emisiunii s-a numărat unul dintre inițiatorii amendamentului, senatorul PSD Titus Corlățean, care a spus că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

Părintele Calistrat este de acord ca adolescenții, începând cu vârsta de 14 ani „să intre în cunoștințele vieților personale”

„Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică”.

Părintele Calistrat spune că nu e o rușine ca părinții să vorbească despre educația sanitară

„Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri:  să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie și să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri”.

Părintele Calistrat spune că anumiți medici specialiști, cum ar fi endocrinologul și doctorul de boli venerice, poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, o vârstă la care sunt necesare astfel de informații.

„Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii. Avem atâtea cadre sanitare, spre exemplu endocrinologul și doctorul de boli venerice, care poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, cu fetele separat, tot ce ține de etica feminină și separat cu băieții.

Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu: Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu  a spus în cadrul emisiunii că în prezent există riscuri și provocări, iar principalul argument folosit în modificarea legii a fost prevenirea transmiterii bolilor cu caracter sexual. De asemenea, a subliniat că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

„Societatea de astăzi e diferită de cea de acum 20-30 de ani. Există riscuri și provocări. Noi am menținut în proiectul de astăzi transmiterea bolilor cu caracter sexual. Declarația Drepturilor Omului nu folosește criteriul biologic, ci definește entitatea umană cu conștiință și rațiune. Noi dacă știm aceste lucruri, dacă ne gândim la traseul celor care le-am dat viață, trebuie să o facem cu înțelepciune, fără să intervenim în inocența lor. Educația sexuală este importantă. Noi am refuzat un anumit tip de educație sexuală”.

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, modificarea legii prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Pe 3 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Pe 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele Legii 45. Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.

Ce prevede Legea 45/2020

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce schimbă amendamentul

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viața intimă ar trebui să se facă în familie 

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

„În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului”, se arată în comunica.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal